Hedef belirlemeyi unutun. Bunun yerine bu 5 stratejiyi deneyin

Hedef belirlemeyi unutun. Bunun yerine bu 5 stratejiyi deneyin

Okuma Süresi 5 Dakika & Youtube Kanalımdan izleyebilirsiniz & Podcast olarak dinlemek için

Hedef belirleme, başarı için temel olacak gibi görünen şeylerden biridir. Kariyerinizde veya yaşamınızda ilerlemekle ilgili herhangi bir kitap veya makale okuduysanız, muhtemelen hedeflere başarılı bir şekilde ulaşabilmeniz için hedefler belirleme (SMART hedef belirleme gibi) hakkında ipuçlarıyla karşılaşmışsınızdır.

Ancak hedef belirlemek artık eskisi kadar önemli olmayabilir ve kariyerinizi ve hayatınızı yönetmenin daha iyi alternatifleri olabilir.

Hedef belirlemenin alakasız hale gelmesinin bir nedeni, değişimin hızı ve dünyanın değişkenliğidir. Her şey bu kadar hızlı ilerleyip değişirken, kendinize koyduğunuz hedefler gereksiz hale gelebilir.

Bununla birlikte, gelecekte başarılı olduğunuzu hayal etmek ve yarının tercih ettiğiniz versiyonuna odaklanmak çok güçlüdür. Anahtar, her şeyin her zaman tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde sürekli değiştiğini bilerek, yönlü olarak doğru olmaya çalışmaktır.


İşte öngörülemeyen bir ortamda çalışırken kariyerinizin sorumluluğunu üstlenmenin beş etkili yolu.

1. GELECEĞİ GÖRSELLEŞTİRİN
Kendilerini başarılı ve muazzam bir başarıya sahip olarak hayal eden seçkin sporcuları muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu spor dışında da etkili olabilecek bir süreçtir. Örneğin, St. Michael Hastanesi tarafından yapılan bir araştırma, acil servis doktorları veya travma sağlık çalışanları zorlu bir durumla nasıl başa çıkacaklarını hayal ettiğinde daha başarılı olduklarını buldu.

Zihinsel haritalama uygulaması - geleceği çok fazla ayrıntı ve netlikle hayal etmek - tercih edilen geleceğin nasıl görüneceğini hayal etmenizi sağlar. Kulağa nasıl geldiğini ve nasıl hissettireceğini ve ayrıca engellerin üstesinden nasıl gelebileceğinizi görselleştirirsiniz. Uzmanlar bunun işe yaradığına inanıyor çünkü zihninizi hazırlıyorsunuz ve gerçek hayatta benzer bir duruma geldiğinizde, yanıt vermeye ve doğru eylemi yapmaya hazır olacaksınız. Bu genel vizyon, hedef belirlemekten daha etkilidir. Beklenmedik olayların raydan çıkabileceği adımları planlamak yerine, takviminiz veya görev listeniz yerine geleceğin tamamen gerçekleştirilmiş bir resmini hayal ediyorsunuz.

Ayrıntılı zihinsel haritalar, süreci ifade etmenize ve başkalarını dahil etmenize de yardımcı olabilir. İşyerinde zor bir sorunu çözdüğünüz ve olası çözümleri ve sonuçları ayrıntılı olarak görselleştirdiğinizi varsayalım. Olabilecekleri ifade edebilecek ve gerekli adımları başkalarıyla daha spesifik bir şekilde paylaşabilecek ve başarı olasılığınızı artırabileceksiniz.

2. HEDEFİNİZİ AYARLAYIN
Zihinsel haritalamadaki bir bükülme, hedefinizi nasıl görselleştirdiğinizle ilgilidir. Bu, Purdue Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından gösterildi. Golfçüler bir deliği daha büyük olarak görselleştirdiklerinde, atışlarını daha sık yaptılar. Önceki araştırmalar, futbolcularla benzer bir etki buldu. Daha geniş kale direkleri hayal ettiklerinde, başarılı bir vuruş yapma olasılıkları daha yüksekti.

Araştırmacılar, bir hedef algınızı ayarladığınızda kendinize olan güveninizi artırdığınıza ve bunun daha iyi performans göstermenize yardımcı olduğuna inanıyor. Vizyonunuzun ikna edici bir konuşmacı olmak olduğunu söyleyin. Seyircinin başını salladığını, gülümsediğini ve çılgınca alkışladığını hayal ettiğinizde, başarı olasılığınızı artırabilirsiniz.

3. HEDEFLERİNİZDEN BİRAZ UZAKLIK OLUŞTURUN
Gelecekte ne istediğinizi düşünmenin bir başka yolu da kendinizi üçüncü şahıs olarak hayal etmektir. York Üniversitesi ve Wilfrid Laurier Üniversitesi'ndeki araştırmalar, insanların okul, iş ve sahne sanatları gibi birçok durumda başarılı olmasının koşullarını araştırdı. İnsanlar kendilerini üçüncü kişi olarak hayal ettiklerinde – sanki bir izleyici onların başarılı olmasını izliyormuş gibi – motivasyon seviyeleri arttı.

İnsanlar kendilerini gelecekte gördüklerinde, problem çözmede daha iyi olma eğilimindedirler, çünkü kendilerini daha nesnel ve duygusal veya gergin bir durumdan kopuk hissederler. Yeni bir görev için görüşme yapıyorsanız veya bir müşteriyle yüksek riskli bir anlaşma için pazarlık yapıyorsanız, endişeler önünüze çıkabilir. Ancak durumu bir seyirci gibi izliyormuşsunuz gibi görselleştirebilirseniz, muhtemelen başarı şansınızı artıracaksınız.

4. ŞEYLERİN DOĞAL OLARAK OLUŞMASINA İZİN VERİN
Geleneksel hedef belirlemeye bir başka alternatif, bir yön belirlemek ve ardından belirli adımların doğal olarak ortaya çıkmasına izin vermektir. Kuruluşunuzda belirli bir rol isteyebilirsiniz ve geleneksel bir yaklaşım, alacağınız dersler, tanışacağınız insanlar ve sizi oraya götürecek işlerin ilerlemesi için bir kurs belirlemenizi sağlar. Ancak tünel görüşüne sahip olmak sınırlayıcı olabilir. Adımlardan biri planınıza göre gerçekleşmezse, diğer her şey domino taşı gibi düşebilir.

Daha iyi bir alternatif, rotanızı belirlemek ve fırsatlar ortaya çıktıkça yanıt vermektir. Beklenmedik fırsatları izleyerek başlayın: Yolunuzda hayal etmediğiniz bir iş olabilir, ancak bunu becerilerinizi geliştireceği için düşünürsünüz. Veya normal sorumluluklarınızın dışında bir projeyi üstlenebilir ve daha sonra kariyerinizi etkileyebilecek yeni bir dizi bağlantı oluşturabilirsiniz.

5. ÇEVRESİNİZDE NELER OLDUĞUNUN FARKINDA OLUN
Gelecekteki hedeflerinize ulaşmanın bir başka yönü de sürekli olarak etrafınızda olup bitenlere uyum sağlamaktır.
Hedeflerinize aşırı derecede odaklanırsanız, dünyanın nasıl değiştiğine uyum sağlamak yerine yalnızca beklediğiniz şeyi arayabilirsiniz. Çevrenizdeki koşullara odaklanın ve tepki vermeye ve yanıt vermeye daha hazır olacaksınız. Örneğin, kuruluşunuzun stratejisindeki değişiklikleri fark ettiğinizde, gönüllü olabileceğiniz bir proje öngörebilirsiniz.

Dünya değişiyor, bu nedenle yanıtınızın da değişmesi mantıklı. Uçucu bir iş ve fırsat ortamında, çok fazla kesinlik aramak verimsiz olabilir. Bunun yerine, enerjinizi nereye gideceğinize dair ayrıntılı görselleştirmelere ayırın ve oraya varma olasılığınız daha yüksek olacaktır. Unutmayın, bugünün seçenekleri yarının alternatifleriyle aynı olmayacak.

Back to blog